Τελετές του Λονδίνου

Τελετές
'Big Ben and Houses of Parliament, London, UK' - Λονδίνο
'Big Ben and Houses of Parliament, London, UK' S.Borisov / Shutterstock

Οι Τελετές στο Λονδίνο χαρακτηρίζονται από μια παλιομοδίτικη γραφικότητα και η καθεμία έχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα, καθώς οι περισσότερες ανάγονται στον μεσαίωνα. Οι εντυπωσιακές στολές, οι ρυθμικοί κανονιοβολισμοί και οι λαμπρές παρελάσεις είναι μερικά μόνο απ' τα χαρακτηριστικά τους που εξηγούν τον μεγάλο αριθμό απασχολούμενων λονδρέζων σε αυτές, αλλά και γιατί αποτελούν από μόνες τους τουριστικά αξιοθέατα, όμοια με τα παγκοσμίως γνωστά μουσεία και εκκλησίες.

Χωρίζοντάς τις σε 4 βασικές κατηγορίες, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τις Βασιλικές Τελετές, που περιλαμβάνουν την Αλλαγή Φρουράς στο Μπάκινγκχαμ καθημερινά το πρωί και στον Πύργο του Λονδίνου κάθε μεσημέρι, τους Βασιλικούς Κανονιοβολισμούς στο Χάιντ Παρκ σε όλες τις βασιλικές επετείους και την Τελετή της Σημαίας στο Χορς Γκαρντς κάθε 2ο Σάββατο του Ιουνίου. Ορισμένες Στρατιωτικές είναι η Ημέρα του Ναυτικού στις 21 Οκτώβρη στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ καθώς και η λειτουργία Την Κυριακή των Πεσόντων που τιμώνται όσοι χάθηκαν μαχόμενοι στους 2 παγκοσμίους πολέμους στο κενοτάφιο του Γουάιτχολ.

Οι Τελετές στο Σίτι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Γιορτή του Ποτού και του Κρασιού στην εκκλησία Σεντ Ολαβς Τσερτς στην Χαρτ Στριτ την 2η Τρίτη του Οκτώβρη, όπου γιορτάζεται το 1ο κρασί της χρονιάς, η γιορτή Κέικς εντ Έιλ Σέρμον των χαρτοπωλών που γίνεται στον Άγιο Παύλο την Καθαρή Τετάρτη, η Πανηγυρική Πομπή του Λόρδου Δημάρχου το 2ο Σάββατο του Νοεμβρίου είναι μια παρέλαση που ξεκινά απ'το Γκιλντχολ και τελειώνει στο ίδιο σημείο περνώντας μέσα απ'το Μάνσιον Χάουζ, το Λόου Κορτς και το Εμπάνκμεντ. Την αμέσως προηγούμενη μέρα στο Γκιλντχολ γίνεται η Σιωπηρή Αλλαγή, η τελετή παράδοσης των συμβόλων της εξουσίας απ' τον απερχόμενο Λόρδο Δήμαρχο στον νεοεκλεγέντα.

Τέλος, υπάρχουν και αρκετές ανεπίσημες τελετές, όπως η Λειτουργία των Βασιλιάδων και των Βασιλισσών των Μαργαριταριών το φθινόπωρο στο Σεντ Μαρτιν-Ιν-Δε-Φιλντς, όπου στην εκκλησία μαζεύονται εκπρόσωποι των εμπόρων του Ανατολικού Λονδίνου και η Λειτουργία των Πορτοκαλιών και Λεμονιών στη Σεντ Κλέμεντ Ντέινς Τσερτς πραγματοποιείται τον Μάρτιο.